Kunnen we je helpen?

Iedereen krijgt vroeger of later te maken met levensvragen. Bijvoorbeeld nadat je leven ineens is veranderd. Hoe ga je daarmee om? Het kan helpen om erover praten met iemand die hiervoor is opgeleid. Dat is een geestelijk verzorger.

Die vind je bij een centrum voor levensvragen. Hier kun je ook deelnemen aan een bijeenkomst of lezing over onderwerpen die te maken hebben met levensvragen en de zin van het leven.

Een goed gesprek

Bij het centrum voor levensvragen werken geestelijk verzorgers die goed kunnen luisteren. Je kunt praten over wat je is overkomen, wat dat betekent voor jou en hoe je verder kunt leven. Dat kan bij jou thuis of op een andere plek waar je rustig samen kunt praten.

Afspraak
Je kunt zelf een afspraak maken voor een eerste gesprek. Je hebt dus geen verwijzing nodig van de huisarts. Het eerste gesprek komt de geestelijk verzorger bij jou thuis of op een plaats die jou goed uitkomt. Na het eerste gesprek overleg je samen hoe het verder gaat.

De gesprekken zijn altijd vertrouwelijk. Je bepaalt zelf waar het over gaat, niets moet. Het gaat om jou en dat jij je weer sterker voelt staan. Je kunt een gesprek voeren met de geestelijk verzorger alleen of in een groep.

 

Dit doen we nog meer

Elk centrum voor levensvragen zorgt ook voor activiteiten over onderwerpen die te maken met levensvragen en de zin van het leven. Bijvoorbeeld thema-avonden, workshops en lezingen. Kijk bij het centrum voor levensvragen bij jou in de buurt voor een overzicht. Dat vind je hier.

Kosten
Ben je 50 jaar of ouder? Heb je een of ben je naaste van iemand met een ongeneeslijke ziekte zoals kanker, dementie, hart- of vaatziekte? Of heb je pas je man, je vrouw, je ouder, je kind of iemand anders waar je van houdt verloren na een palliatief traject? Dan is een aantal gesprekken kosteloos.

Heb je daarna behoefte aan meer gesprekken, dan worden die in sommige gevallen helemaal of voor een deel vergoed door de aanvullende zorgverzekering. Dat kan alleen als de geestelijk verzorger is aangesloten bij de NVPA (beroepsvereniging voor gespecialiseerde psychosociaal therapeuten).
De kosten voor het bijwonen van een lezing of andere bijeenkomst zijn verschillend. Soms kost het niets om een activiteit te bezoeken, soms betaal je een kleine bijdrage.